De bottelarij

Branding, merkbeleving, merkidentiteit, merkstrategie
Logo van de Bottelarij met huisvorm

Inhoudelijk
merkverhaal

De Bottelarij is meer dan een locatie in Haspengouw. Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar creativiteit borrelt, en waar gastronomie, toerisme en cultuur hand in hand gaan. Voor deze unieke organisatie ontwikkelde Idearté een sterk inhoudelijk én visueel merkverhaal dat hun identiteit helder maakt voor de buitenwereld en werkbaar voor hun eigen team.

Tijdens twee strategische sessies brachten we samen met het team van De Bottelarij hun positionering in kaart. In de eerste sessie zoomden we in op hun aanbod en diensten, in de tweede formuleerden we hun inhoudelijke en visuele merkidentiteit. Uit deze sessies volgden 3 identiteitspijlers, de kernwaarden en de missie.

Unieke ontmoetingsplek met cultuur en creativiteit.
Creatieve ondernemers, respectvolle verbinders, humoristische optimisten.

Vervolgens brachten we de identiteitspijlers en waarden samen in één krachtige missie:

Welkom in De Bottelarij, een warme plek gelegen in een historisch poorthuis in het hartje van Haspengouw, met een kleurrijke gastronomie en een verrassend cultureel en toeristisch aanbod. Iedere dag creëren bijzondere mensen met ambachtelijke creativiteit een grote portie mensengeluk, een verbindende ontmoetings- en werkwereld voor iedereen.

Visueel
merkverhaal

In onze visuele aanpak werken we met vier visuele identiteitswerelden, elk met hun eigen sfeer, kleurgebruik, typografie en beeldtaal. Ze vormen een kader om visuele keuzes te maken die écht passen bij de organisatie. De Bottelarij situeert zich visueel tussen de ‘Country of Connection’ – warm, menselijk en verbindend – en de ‘City of Creativity’ – speels, origineel en expressief. Die combinatie vormt de basis van een stijl die toegankelijk is én professioneel, creatief én uitnodigend.

 

Grafische elementen om de huisstijl te vervolledigen

We werken met een kleurrijk palet en speelse vormen die inhoudelijk perfect aansluiten bij De Bottelarij.

  • Vrolijke kleuren verwijzen naar de diversiteit aan mensen, smaken, ideeën en activiteiten op deze plek.

  • Speelse patronen brengen ambacht en authenticiteit in beeld. Zo is het ruitjespatroon een knipoog naar het ambachtelijke aspect van hun gastronomie en creatieve werking. Het verwijst tegelijk naar tafellakens, keukenhanddoeken en werkmaterialen – huiselijk, herkenbaar, handgemaakt.

Inclusieve
Typografie

Voor de typografie deden we een beroep op prof. dr. Ann Bessemans, expert in de typografie. Samen kozen we voor het lettertype TheMix: een semi-serif met weinig contrast tussen dikke en dunne lijnen. Daardoor blijft de leesbaarheid hoog, ook voor mensen met leesmoeilijkheden of neurodiversiteit, zoals autisme.

TheMix heeft een vloeiende diagonale lijnvoering die verwijst naar handschrift en een natuurlijke leesflow creëert. Dat maakt de typografie esthetisch mooi, maar ook maatschappelijk relevant.

Huisstijltoepassingen en website

Om de nieuwe stijl tot leven te brengen, ontwikkelden we:

  • een volledig vernieuwde website die de warme, kleurrijke sfeer van De Bottelarij digitaal uitstraalt
  • affiches en posters voor intern en extern gebruik
  • templates in Canva zodat het team zelf gemakkelijk content kan creëren

Zo is het merkverhaal niet alleen strategisch onderbouwd en visueel herkenbaar, maar ook praktisch bruikbaar, elke dag opnieuw.

Ook op zoek naar een duurzame, inclusieve (re)branding?