Bacongo 
.

expo over Limburgers in Congo en Congolezen in Limburg

Congo is zestig jaar onafhankelijk. Ideaal moment voor een tentoonstelling van Bacongo Limburg over het koloniale verleden. Wat maakte deze periode zo controversieel? Welke Limburgers waren toen actief in Congo? En welke impact heeft het gedeelde verleden nu nog? De tentoonstelling brengt je terug naar het verleden: via getuigenissen, dagboekenfragmenten, foto’s en films lijkt het alsof je er zelf bij was.

Met deze expo vult Bacongo het gat in de kennis over het koloniale verleden bij jongvolwassenen. Door de aandacht voor de Black Lives Matter-bewegingen staan slavernij en onderdrukking opnieuw in de schijnwerpers — zeker in Congo. Het is belangrijk om een juist beeld van die periode te hebben om eruit te kunnen leren. Daarom vertrekt Bacongo vanuit verschillende perspectieven om de complexe geschiedenis met een respectvolle gelaagdheid te presenteren. Onze uitdaging? Maak van dit gekleurd verhaal een aantrekkelijk kleurrijk verhaal.  

 

Trotse designer Rachel Hansoul aan het woord:

“Vorig jaar ontwierp ik de eerste communicatiemiddelen voor het project. Die waren voor een oudere doelgroep. Want we wilden hun input als basis voor de tentoonstelling. Voor de expo zelf was het belangrijk om een veel jongere doelgroep aan te spreken. Vandaar de bewuste keuze voor een opvallend ontwerp. In de lijn van mijn eerste ontwerpen, koos is drie treffende kleuren met sterke contrasten. In de lay-out komen telkens twee portretten samen. Die symboliseren de twee perspectieven van waaruit de tentoonstelling het verhaal vertelt. De foutmelding die ik eraan toevoegde, toont dan weer dat er dingen misliepen in de kolonisering en dat we daarover best in gesprek gaan.”

> Ontdek hier alle praktische info (data en locaties) over de expo

Ook op zoek naar een krachtige visuele
campagne voor een moeilijk of zwaar onderwerp?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

Meer inspiratie?

Bekijk nu onze 5 gratis webinars