Online campagne helpt Halens nichebedrijf om twee geslaagde transfers te realiseren

Geslaagde mercato voor Topfanz

Topfanz specialiseert zich als Halens nichebedrijf in merchandising voor voetbalclubs uit België en Nederland. Om het groeiende succes bij te benen, realiseerden ze twee geslaagde transfers dankzij een online campagne.

De uitdaging

Topfanz is het geesteskind van Jo Appeltans. Als strategische merchandisingpartner helpt deze verborgen parel de fanbeleving bij professionele voetbalclubs naar een hoger niveau te tillen: de fanconsultants uit Halen staan professionele voetbalclubs in België (en stilaan ook daarbuiten) bij op vlak van aankoop, logistiek en marketing. Topfanz verstevigde het voorbije seizoen haar positie als marktleider. Daarom trok het de transfermarkt op, op zoek naar enkele gerichte versterkingen. Zowaar geen simpele opdracht, gezien de nijpende schaarste op de arbeidsmarkt.

De aanpak

Inhoud (strategie)

  • Tijdens een voorafgaande brainstorm bepaalden we het ideale profiel voor de twee vacatures: naar welke mensen zijn we op zoek?
  • Daarnaast maakten we ook de omgekeerde oefening: wat maakt Topfanz als werkgever aantrekkelijk voor de verschillende profielen?
  • Ten slotte adviseerden we Topfanz omtrent de ideale opbouw / structuur van een vacaturetekst

+ Emotie (creativiteit)

De strategische krijtlijnen zijn de voedingsbodem voor een creatieve uitwerking:

  • De vacatureteksten zijn doorspekt met typische voetbaltaal, zodat potentiële kandidaten zich dadelijk aangesproken voelen: zo is de projectcoördinator de ‘dynamische middenvelder’ in het team, terwijl de medewerker back office de positie van ‘betrouwbare libero’
  • De meeste teamleden van Topfanz delen een intense passie voor sport. Daarom kozen we in de campagne voor een specifieke visuele insteek: de knipoog naar FIFA – een game die bij heel wat sportfliefhebbers tot het vaste repertoire behoort – prikkelde de interesse van kandidaat-collega’s.

= Magie (resultaat)

De voetbalgetinte vacatures – die verspreid werden via onder andere de nieuwsbrief en social media kanalen – raakten een gevoelige snaar: in totaal ontving Topfanz 77 sollicitaties, gespreid over twee vacatures.

Wat kan je hiervan leren?

1. Vertrek vanuit de medewerker, niet vanuit jezelf

Voor content director Bert Stas illustreert de case van Topfanz de gewijzigde verhoudingen op de arbeidsmarkt: “Vroeger solliciteerden kandidaten bij een werkgever, vandaag solliciteer je als werkgever bij een potentiële werknemer. Want de krapte op de arbeidsmarkt is zo acuut dat een sollicitant vaak de keuze heeft uit verschillende jobaanbiedingen.”

Die maatschappelijke evolutie heeft een grote impact op jouw employer branding: “De structuur van een vacature is totaal veranderd. Tot voor kort somden bedrijven dadelijk op over welke diploma’s een kandidaat moest beschikken of welke competenties er allemaal vereist waren. Zo konden ze kant-en-klare sollicitanten pre-selecteren. Tegenwoordig start een vacature met een verleidelijke intro, die een kandidaat motiveert om de vacature verder te lezen. Pas naar het eind toe omschrijf je de noodzakelijke competenties.”

2. Screenen met woord en beeld

Veel sollicitanten over de vloer krijgen is leuk. Maar in HR-communicatie telt niet alleen de kwantiteit, het gaat nog meer over de kwaliteit van de sollicitanten: liever één kandidaat die perfect aan het profiel beantwoordt dan 30 kandidaten die niet geschikt zijn voor de job. Want dan steek je – als werkgever én als kandidaat – heel wat tijd in vruchteloze sollicitatiegesprekken.

Door inhoudelijk en visueel een sprekende insteek te kiezen, bereik je de juiste mensen. Daarom lieten copywriter Stijn Verdickt en ontwerper Rik Leen hun creativiteit de vrije loop: “Bij Topfanz ademt alles en iedereen voetbal. De mix van typische voetbaltaal en spelmetaforen is verweven in de vacature en de online ads. Door regelmatig voetbaltermen te bezigen en visueel te knipogen naar de FIFA-stijl, sprak Topfanz gepassioneerde sportliefhebbers aan. Dat vergroot de kans dat de sollicitanten naderhand in het team passen.”

Wil jij ook de juiste medewerkers aantrekken?

op zoek naar een

vleugje magie 
?

Meer inspiratie?

Bekijk nu onze 5 gratis webinars